Lakiuudistus

Lakiluonnos ja sen alustus pdf.doc

Documentti on 106 sivuinen ja varsinainen lakiluonnos alkaa sivulta 66, alussa on taustaa aiheesta.

Asumisoikeuslaki ja sen uudistus.

Asumisoikeuslakia ollaan oltu uudistamassa jo lähemmäs 4 vuotta ja vuonna 2018 oltiin jo lähellä kun lakiluonnos oli valmiina, mutta lakiesitystä ei kuitenkaan annettu eduskunnalle sillä päättäjät eivät silloin olleet yksimielisiä lain sisällöstä.

Ny on uusi yritys meneillään kun Ympäristöministeriö lähetti lakiluonnoksen lausuntokierrokselle 20.5.2020 ja siihen on mahdollista antaa vastaus 15.7.2020 asti.

Laki olisi tarkoitus säätää 1.1.2021 ja vuoden siirtymäajan  jälkeen sen olisi tarkoitus astua voimaan 1.1.2022.

Alle on kerätty muutamia kohtia lakiluonnoksesta joiden arvelen olevan niitä jotka eniten asukkaita kiinnostaa. Lakiluonnos on siis lakiluonnos eikä vielä esitys eli lausuntokierroksen jälkeen siihen saattaa tulla muutoksia kun eri sidosryhmät ovat käyneet lobbaamassa hallitusta ja vielä eduskunnan valiokuntakäsittelyssä saattaa tulla muutoksia eli vielä ei voi sanoa mikä uuden lain lopullinen sisältö tulee olemaan.

 

  • Uusien numeroiden haku alkaisi 1.8.2022
  • ARA jakaisi numerot ja numero olisi valtakunnallinen.
  • Vanhat numerot olisivat voimassa 31.12.2022 saakka.
  • Järjestysnumerot määräaikaisiksi (voimassa 2 vuotta) ja vain yksi numero voisi olla henkilöllä kerrallaan voimassa.
  • Talon sisäinen asunnonvaihto olisi etusijalla jonotusnumeroihin nähden.
  • Asunnon luovutus lapselleen olisi mahdollista vasta jos vanhempi on asunut itse asunnossa vähintään 2vuotta.

 

Alla vähän tarkempaa pohdiskelua mahdollisista muutoksista uuteen lakiin.

Jonotusnumerosta

Vielä ei ole kerrottu miten uudet numerot jaetaan. Se tiedetään, että ne jaetaan netissä ns. online.

Arpajaiset vai numero nopeimmalle hakijalle, sitä ei ole kerrottu mitä tapahtuu 1.8.2022. Avataanko numeronhakusivu klo 00:01 vai onko siinä joku arpajaismainen jako alussa. Jos mitään arpajaisvaihetta ei ole vaan numerot jaetaan ensiksi ehtiville nousee isoon merkitykseen se kenellä on nopein netti, suorin yhteys palvelimeen jossa numeronjakosivusto sijaitsee tai kenellä on koodattu nopein hakubotti.

Jos kuitenkin osallistut heti aloituksessa arpajaisiin niin hanki nopea netti, yritä tehdä hakusi sellaisessa paikassa jonka nettiyhteydet on mahdollisen lähellä ARAn nettiservereitä sekä konsultoi jotakuta sellaista jolla on kokemusta nopeuteen perustuvien nettihakujen tekemisestä esim. verkkokaupan erikoistarjoukset joissa on vain muutama kappale jotain erikoishalpaa tuotetta ne kuulemma menee aina boteille eli ohjelmoiduille ostajille sillä robotti tekee haun/ostoksen nopeammin kuin ihminen pystyy näppäilemään hakulomakkeen tietoja. Kyseinen numeronhakusivu tulee varmaankin jumittumaan, joten nopeimmat ja parhailla yhteyksillä varustetut pääsevät ensimmäisinä tekemään onlinenumerovarauksen, joka voi olla se numero 1.

Nimittäin olisin siitä aivan saletti, että hakimäärä tulee oleen kymmeniä ellei satojatuhansia. Nythän numeroarpajaisissa on mahdollisuus ”voittaa” helsingin halvin vuokra-asunto. Ja ken kyseisen asunnon tarvitsee tai haluaa värvää varmasti kaikki sukulaiset ja ystävät mukaan numeroarpajaisiin. ja tietenkin pariskunnat eivät hae mitään yhteisnumeroa vaan molemmille omat. (no ok. meni vähän foliohattuiluksi, mutta totta toinen puoli. Bottia voi olla vaikea koodata kun ei välttämättä ole tiedossa millainen hakusi on, mutta jos se julkaistaan etukäteen niin silloin ensimmäinen HASOn uudiskohde kantakaupungin alueella voitaneen nimetä nörttiläksi kun parhaat numerot menee nettinatiiveille. Samoin Verkkokauppacomin ”oho-tarjoukset”.)

Hakutaktikointia, jos sulla on pieni vanhan ajan numero joudut miettimään haetko arpajaisissa uutta numeroa vai yritätkö vanhalla numerolla vuoden 2022 loppuun asti. Jos haet uuden  numeron niin vanha numerosi poistuu samalla.

Jos jatkat vanhalla numerolla  ja haet sen vanhettua uuden numeron 1.1.2023 niin vuoteen ja 8 kuukauteen sulla ei ole asunnonsaantitoivetta koska ne 1.8.2022 numeronsa hakeneet ovat liikkeellä pienemmällä numerolla kuin sinä. Mutta toisaalta ne uudet numerot vanhenee 1.8.2024 ja sun numero vanhenee vasta 1.1.2025 sun numero on aika pieni tuona 1.8.-31.12.2024 välisenä aikana. Nykyisin HASOn uudiskohteiden hakuajat ovat pääosin talvikuukausina eli uuden numeron haku olisi paras tehdä joskus 1.3.2023 jolloin se numero olisi voimassa koko talvikauden 2024-25.

Toisin sanoen nyt olisi hyvä tietää milloin HASOn uudiskohteet tulevat hakuun jotta osaa ajoittaa oman numeron haun sellaiseksi, että se olisi pienin juuri asunnonhakuhetkellä. Eli haet oman numerosi juuri kahta vuotta ennen kohteen hakuaika päättyy jotta sinua ennen eli pienemmällä numerolla liikkeellä olevien hakunumerot vanhenevat juuri ennen kuin kohde tulee hakuun. Toki tässä vaiheessa ei tiedä pitääkö hakunumero olla voimassa silloin kun tekee hakemuksen eli vain ensimmäisenä hakupäivänä vai pitääkö sen olla voimassa koko hakuajan. Siispä hakeudu hyviin väleihin ATT:n väen kanssa, jotta saisit sisäpiirimäisen hyvää tietoa uudiskohteista ja ennen kaikkea niin hakuajoista.

Numeron hakemisen ajankohta on mietittävä nyt tarkasti eli jos et tarvitse asuntoa 2:n vuoden sisällä niin ai kannata hakea sitä numeroa sillä uuden numeron hakijoita on paljon silloin 1.8.2022 ja jos arpajaisissa ei käy tuuri et välttämättä saa mitään HASOn asuntoa uudella numerolla seuraavien kahden vuoden aikana. Jos haetkin numeroa vasta vaikka vuoden 2023 keväällä niin uudet numerot ovat vanhentuneet 1.8.2024 ja se sun numero vanhenee vasta keväällä 2025 eli siis talven 2024-2025 se sun numerosi olisi aika lailla pienin siinä vaiheessa ja mahdollisuudet hyvän HASOn saantiin olisivat parhaimmillaan.

Jos arvonnassa ei käy flaksi niin mitä mahdollisuuksia on numeron purkuun. Vanhassa systeemissä numero meni jos kieltäytyi tarjouksesta ja jos tätäkään ei uudessa laissa tukita niin ATT saa vähemmän kiinnostaviin kohteisiin paljon sopimuksia joista sitten kieltäydytään, jotta hakunumero menisi ja pääsi hakemaan uutta numeroa(tämä teksti oli sitten vain pahansuopaa spekulointia eli sitä ei pidä ottaa ihan täysin todesta)

Vaihto taloyhtiön sisällä.

Jos aso-talosta vapautuu asunto on talossa jo asuvilla mahdollisuus vaihtaa oma asunto tähän tyhjentyvään vaikka jollain toisella olisi pienempi jonotusnumero eli talossa jo asuville tarjotaan ohituskaista. Jos vapautuvaan asuntoon on useampi talossa jo asuva hakija saa asunnon se jolla on vanhin asumisoikeussopimus.

Luovutus isältä pojalle tai pojalta isälle.Asumisoikeuden luovuttaminen ylenevässä tai takenevassa polvessa on tähän asti ollut helppoa. Uuteen lakiin ollaan tekemässä muutosta niin, että asunnon luovuttajan täytyy itse asua asunnossa vähintään 2 vuotta ennen kuin luovutus esim. äidiltä pojalleen tai päin vastoin onnistuu. Sama 2vuotta koskee myös luovutuksia puolisolleen, sellaiselle perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä vakinaisesti asuu huoneistossa.

Tässä on kyllä pieni kiertotie olemassa, mutta se vaatii sen, että asumisoikeuden saada hommaa itselleen ensin mistä tahansa jonkin asumisoikeusasunnon ja vaihtaa sen sitten keskinäisellä vaihdolla siihen haluamaansa kohteeseen. (eli isä hakee ja jotain HASOn merinäköaloilla olevaa kantakaupungissa sijaitsevaa kohdetta ja saa sen. Kohde valmistuu 2-vuoden päästä niin ennen kohteen valmistumista poika hommaa itselleen ihan minkä tahansa asumisoikeusasunnon ja vaihtaa sen ns. keskinäisellä vaihdolla isänsä kanssa siihen kantakaupungin penthouseen. Keskinäisiä vaihtoja ei koske tämä 2-vuoden asumissääntö)

 

Ympäristöministeriön tiedote lausuntokirrokselle lähdöstä

****************************************************************

****************************************************************

Tähän alle on koottu  aiempia kirjoituksia lakiuudistuksesta. Ei mitään tärkeää tai ihmeellistä.

 

Lakiuudistuksen lakiluonnos lähtee keväällä lausuntokierrokselle.

 

4.3.2020 Asumisoikeuslakia ollaan oltu uudistamassa jo muutaman vuoden ajan. Aikaisempi uudistus ei edennyt eduskuntaan asti ja uusitun lakiesityksen luonnos on lähdössä lausuntokierrokselle nyt keväällä.

Eli mahdollista kaiketi olisi, että hallitus saisi vietyä lakiuudistuksen eduskuntaan jo tänä vuonna jos pidetään kiirettä.

Mutta kun eduskunta- ja valiokuntakäsittelyssä voi mennä aikaa niin ei kannata pidättää hengitystä siihen asti, että uusi laki tulisi voimaan.

 

7.2.2020

Asumisoikeuslain uudistus on edelleen ministeriön työn alla. SAY on käynnistänyt kyselyn, joka selvittää asukkaiden osallistumishalukkuutta mm. päätöksentekoon ASO-taloissa.

SAY uutinen

HASON uutiskrje samasta aiheesta

Kannattaa kuitenkin muistaa, että SAYn ja asukkaiden mielipiteet ovat aikojen saatossa eronneet hyvinkin paljon toisistaan koskapa SAY edustaa niitä talot omistavia tahoja ja asukkaat taas ovat ne, jotka kaiken maksaa joten eturistiriita saattaa olla melkoinen.

Tärkein asia kaiketi asiassa on se, että laki on kuitenkin valmistelussa ja josko nyt lakia saataisiin uudistettua. Mennäänkö uudistuksissa hyvään suuntaan vai siihen toiseen suuntaan saataneen vastaus sitten joskus.

 

9.11.2019

Lakiuudistus:

  • Vuonna 2017 aloitettiin ASO-lain uudistus kyselemällä ASO-toimijoilta mielipiteitä asioista joita pitäisi ASO-asumisessa uudistaa. Syksyllä 2017 oli hallituksen tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle, mutta mitään ei tapahtunut. Keväällä 2018 Siniset ilmoittivat etteivät he voi hyväksyä uutta lakia kaavaillun sisältöisenä. Lokakuun alussa 2018 Ympäristöministeriö antoi lausunnossa jossa kerrottiin ettei lakiuudistus etene tämän hallituksen aikana. Vuonna 2019 ei ole julkisuuteen tippunut mitään tietoa lakiuudistuksesta, mutta sitä ei ole unohdettu eli jossain vaiheessa se on tulossa, mutta sisällöstä eikä aikataulusta ole informoitu meitä taviksia.