HASO:lta uusi kohde Kalasatamaan

Kustannusten nousu on hiljentänyt HASO:n uudiskohteet lähes täysin. Uusia hakuja ei ole ollut pitkään aikaan ja pari jo rakentamispäätösen saanutta kohdetta odottaa edelleen hakuajan alkamista ja niitä on siirretty kuukausia.

Vaikka rakentaminen onkin hiljentynyt on HASO:lla kuitenkin suunnitteilla uusi kohde Kalasataman Verkkosaareen. Kohteen nimi ja osoite on HASO Verkkosaarenkatu 16.

41 asuntoa tulee sitten joskus aikanaan tuonne. Kohteen rakentamisen pitäisi alkaa kesällä 2025 ja talon pitäisi olla valmis kesällä 2027.

Korot ovat tällä hetkellä siellä 4:ssä prosentissa ja korkotukilainojen omavastuuprosentti on 3,5%. Uusien rakennusten rakennuskustannukset pääkaupungissa pyörii siellä 4500-5000e asuinneliömetrille. Tuosta kun laskee pois 15% asomaksun niin lainaa pitää ottaa lähemmäs 4000e/asm2 ja tälläisen lainan korkokulut on silloin noin 11,7e/kk/asm2 ja lyhennys 4e/kk/asm2.

Tuohon kun lisätään vielä tontinvuokra 2,7e, lämmitys 1e, kiinteistövero 0,4e, kiinteistösähkö 0,4e niin ollaan jo 20eurossa per neliömetri per kuukausi eikä tuossa summassa ole vielä mukana huolto/hoito/hallinto-kustannuksia.

Korkotukilainoituksen lakia uusittiin joku hetki sitten ja se tulee voimaan 1.9.2023 ja siinä tuota korkotukilainan omavastuuta pudotettiin 2,3%:iin eli sen vaikutus on noin 4e/kk/asm2. Tämä saattaa avittaa kohteiden aloituksia kun kohteen korkokulut putoaa 11,7 eurosta 7,7euroon eli 50m2 kokoisen asunnon korkomenot ovat vanhoissa lainoissa 585e/kk ja uusissa lainoissa 385e/kk.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s