Asumisoikeuslain uudistusta ei ole kuopattu

Päivitetty 21.5. – Lakiluonnos on lähtenyt lausuntokierrokselle.

Uudistetun lain pitäisi tulla voimaan 1.1.2022. (laki säädettäisiin 1.1.2021 eli vuoden siirtymäaika sen voimaantuloon)

Tuolta löytyylinkki 106-sivuiseen pdf.dociin jossa pääpiirteittäin uuden lain sisältö

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=b924dfb3-650b-452b-9663-61239ea883b7  ja siellä tämä pdf.doc HEasot130520.pdf

Joitain poimintoja lakiuudistuksesta. Siellä olevat ehdotukset ovat jotakuinkin siitä edellisestä yrityksestä uusia ASO-laki. Osa allaolevista on kirjattu lakiluonnokseen ja osa on poimittu lausunnoista eli mitä se laki tulee sisältämään saattaa vielä muuttua kunhan eduskunta pääsee vähän säätämään.

 • Järjestysnumerot määräaikaisiksi (voimassa 2 vuotta) ja vain yksi numero voisi olla henkilöllä kerrallaan.
 • Talon sisäinen asunnonvaihto olisi etusijalla jonotusnumeroon nähden.
 • ARA jakaisi numerot ja numero olisi valtakunnallinen.
 • Valtiontukemissa vuokra-asunnoissa asuville ohituskaista jonotusnumeroon nähden. (tästä ei ole mainintaa itse lakiluonnoksessa eli se löytyy vain lausunnoista)
 • Jonotusnumero maksulliseksi. (tästä ei ole mainintaa itse lakiluonnoksessa eli se löytyy vain lausunnoista)
 • Asumisoikeuden luovuttaminen etenevässä tai takenevassa polvessa on nykyisin mahdollista ilman luovuttajan asumisvelvollisuutta. Eli suomeksi asumisoikeusasunnon luovuttaminen esim. lapsilleen ei olisi mahdollista ennen kuin luovuttaja eli äiti tai isä olisi itse asunut asunnossa vähintään kaksi vuotta.
 • Uusien numeroiden haku alkaisi 1.8.2022.
 • Vanhat numerot olisivat voimassa 31.12.2022 saakka.

**********************************************

Lakiuudistuksen lakiluonnos lähtee keväällä lausuntokierrokselle.

***********************************************

Asumisoikeuslain uudistus on edelleen ministeriön työn alla. SAY on käynnistänyt kyselyn, joka selvittää asukkaiden osallistumishalukkuutta mm. päätöksentekoon ASO-taloissa.

SAY uutinen

HASON uutiskrje samasta aiheesta

Kannattaa kuitenkin muistaa, että SAYn ja asukkaiden mielipiteet ovat aikojen saatossa eronneet hyvinkin paljon toisistaan koskapa SAY edustaa niitä talot omistavia tahoja ja asukkaat taas ovat ne, jotka kaiken maksaa joten eturistiriita saattaa olla melkoinen.

Tärkein asia kaiketi asiassa on se, että laki on kuitenkin valmistelussa ja josko nyt lakia saataisiin uudistettua. Mennäänkö uudistuksissa hyvään suuntaan vai siihen toiseen suuntaan saataneen vastaus sitten joskus.

************************************************

HASO Atrain Kalasatamassa on jo edennyt seitsemänteen kerrokseen.

************************************************

asumisoikeus.eu on kohta jo tarpeeton, sillä niin Helsingin Asuntotuotanto AT ( entinen ATT) kuin HASO ovat lisänneet tiedotusta tulevista asumisoikeuskohteista.

AT (entinen ATT) Sieltä löytyy tulevien kohteiden rakennus- ja haku-aikatauluja. Aikataulut ovat hyvinkin alustavia eli muutoksia on yleensä luvassa.

HASO Sieltä löytyy mm. pohjakuvia jo rakenteilla olevista HASO-kohteista joiden pohjakuvat ja esitteet on poistuneet AT:n sivuilta.

5 kommenttia artikkeliin ”Asumisoikeuslain uudistusta ei ole kuopattu

 1. Kiva, että ATT yrittää parantaa tiedottamistaan, mutta nämä sivut ovat kyllä vielä aivan eri luokkaa!
  Tuo SAYn kysely on kyllä aika johdatteleva. Voi helposti kuvitella millaisia johtopäätöksiä siitä puristetaan.

  Tykkää

  • Itse en tuohon kyselyyn vastaa sillä SAY edustaa ASO-kentässä tietysti vain omien taustaorganisaatioidensa etua eikä tälläisellä kyselyllä ole tai ei ainakaan pitäisi olla mitään merkitystä uuden lain valmistumista ajatellen. Ja uskon, että päättäjät eduskunnassa ja valmistelijat YM:ssä tämän ymmärtävät (ehkä).

   Tykkää

 2. HASO-asujien ongelmat ovat paljon pienempiä kuin erityisesti tämän yhden huonomaineisimmän ASO-yhtiön ongelmat avoimuudessa ja nollatuotossa (laki).

  Vaihtoehdot ovat 1= En lainkaan kiinnostunut. 2= Vain vähän kiinnostunut. 3= Jonkin verran kiinnostunut. 4= Hyvin kiinnostunut. 0= En osaa sanoa. Kyselyn kysymykset ovat tämän tapaisia:

  -”Päätöksentekoon liittyy taloudellinen ja oikeudellinen vastuu. Oletko valmis ottamaan henkilökohtaista vastuuta osallistumalla asumisoikeusyhteisön päätöksentekoon?”. Huh. Ja tämä tuli jo heti toisella sivulla.

  -Tai vaikka: ”Kuinka kiinnostunut olet osallistumaan päätöksentekoon omaa asumisoikeuskohdettasi koskevissa asioissa?” Seitsemän kohtaa, kuudes oli tällainen: ”Hoito-, huolto- ja korjaustoimenpiteiden valvominen”.

  -Sivulla neljä yhdeksän vaihtoehtoa, esimerkkinä kohta kaksi: ”Osallistuminen pitkän ajan korjaus- ja rahoitussuunnitelmien valmisteluun”. Jne. Jne.

  Omat kokemukseni ovat perinteisestä asunto-osakeyhtiöstä. Taloyhtiön hallituksissa istuu ihan tavallisia ihmisiä, palkattu isännöitsijä hoitaa näitä asioita rutiinilla. Hän valmistelee ja esittää asiat ensin taloyhtiön hallituksille. Tärkeämmät asiat sitten päätetään yhtiökokouksissa. Asunto-osakeyhtiön hallituksessa olemisesta ei ole kokemusta, mutta käsittääkseni monet kokevat sen antoisaksi. Nimenomaan vaikuttamisen takia. Asioiden valmistelu on suurelta osin jätetty isännöitsijälle. Tässä kyselyssä annetaan kuitenkin hyvin ”hienovaraisesti” ymmärtää, että kyse olisi jostain aivan ylivoimaisesta työtaakasta.

  Tykkää

 3. Juuri näin! Uskomatonta, että tällaisia kyselyitä kehdataan julkaista. Itse vastasin, että kyllä, haluan maksimilla olla mukana kaikessa eli sitten varmaan pitäisi irtisanoutua työstä ja opiskella uusia ammatti…

  Tykkää

 4. Paluuviite: Parit kuvat idästä ja ASO-laki lausuntokierrokselle | asumisoikeus – www.asumisoikeus.eu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s