Asumisoikeus vuonna 2019

Muutoksen tuulet puhaltavat vuonna 2019 pääkaupunkiseudun asumisoikeusmarkkinoilla.

Uusi laki saadaan ehkä aikaiseksi joka mullistanee monin osin haku- ja asumis-kenttää.

Paljon rakennetaan ja esim. HASOn kantakaupungin kohteet lähes tuplaantuvat kun tällä hetkellä rakenteilla olevat ja tänä vuonna aloitettavat kohteet valmistuvat. Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa on HASOlla tällä hetkellä 173 asuntoa valmiina ja tulossa on noin 430 asuntoa eli Kalasatama/Jätkäsaari akselilla tapahtuu merkittävä asuntokannan kasvu.

HASOn VALMIIT KOHTEET:

asuntoja valmistui
Jätkäsaari Kap Horn 44 2013
Jätkäsaari Sandis 77 2017
Kalasatama Poiju 52 2012
(Jätkäsaari+Kalasatama) (173 yhteensä)
Hermanni Pallas 93 2009
Hermanni Hermanni 49 1995
Arabianranta Kaanaa 62 2012
Arabianranta Hämeentie 58 2003
435 yhteensä

 

HASOn RAKENTEILLA TAI SUUNNITTEILLA OLEVAT KOHTEET:

asuntoja valmistuu
Jätkäsaari Livorno 50 2021
Jätkäsaari Jamaika 64 2020 ?
Jätkäsaari Atlantinkaari 177 ??? 2021 ?
Kalasatama Fortuna 51 2019
Kalasatama Haavi 47 2020
Kalasatama Atrain 41 2021 ?
yhteensä 430

 

Myös asumisen hintaa nousee. Nouseeko se vähän vai paljon jää nähtäväksi.

Uudiskohteita vuonna 2019.

Uudiskohteita joiden hakuaika on vuonna 2019:(osa kohteista alkaa vasta loppuvuodesta ja hakuaika saattaa olla tällöin vasta 2020 puolella. Suunnitelmat ovat osin alustavia ja muutoksia on paljon tapahtunut eli rakentaminen voi joidenkin kohteiden osalta siirtyä 2020 puolelle.

HASO Haavi, Kalasatama. Rakentaminen alkanut.

HASO Svanstöm, Laajasalo. Rakentaminen alkanut.

HASO Livorno, Jätkäsaari. Paalutus tehty, perustuksien valaminen aloittamatta.

HASO Disankallio, Laajasalo. Kallio räjäytetty ja korttelin muiden rakennusten rakentamienn on alkanut, mutta HASO vielä aloittamatta.

HASO Atrain, Kalasatama. Rakentamisen aloitus siirtynyt vuoteen 2019.

HASO Jamaika, Jätkäsaari. Rakentamisen aloitus siirtynyt vuoteen 2019.

HASO Postiljooni, Pohjois-Pasila. Tontin pitäisi olla rakennusvalmis vuonna 2019. Rakentamisen pitäisi alustavien suunnitelmien mukaan alkaa 6/2019.

HASO Postilmies, Pohjois-Pasila. Tontin pitäisi olla rakennusvalmis vuonna 2019. Rakentamisen pitäisi alustavien suunnitelmien mukaan alkaa 6/2019.

HASO Kunnalliskodintie, koskela. Tontin pitäisi olla rakennusvalmis vuonna 2019. Rakentamisen pitäisi alustavien suunnitelmien mukaan alkaa 2019.

HASO Kettukuja, Herttoniemi. Rakentamisen pitäisi alustavien suunnitelmien mukaan alkaa 2019.

TA-Naulakallio, Mellunkylä. Hiljaista on.

TA-Pohjois-Pasila. Tontin pitäisi olla rakennusvalmis vuonna 2019. Rakentamisen pitäisi alustavien suunnitelmien mukaan alkaa 6/2019

Yrjö&Hanna säätiö Tankovainio, Mellunkylä. Rakentamisen aloitus on siirtynyt myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. Alunperin suunnitelmissa oli aloittaa rakentaminen jo vuonna 2017 lopulla.

Uudiskohteiden täydennyshaut.

Helsingin Asuntotuotanto AT

Valmistuvia kohteita joiden ensihaku on jo päätynyt, mutta joihin usein tulee perumisia ja joitain asuntoja tulee hakuun vielä vähän ennen niiden valmistumista. Uusintahauista löytyy info AT:n sivuilta ja usein kohteiden uusintahaut ovat siellä esillä vain muutaman päivän ajan. Kannattaa siis vierailla sivustolla useasti jos etsii asuntoa kyseiltä alueilta.

HASO Rantapuisto, Pukinmäki. Valmistuu 4/2019

HASO Kivipadonpuisto, Oulunkylä. Valmistuu 5/2019

HASO Valssimylly, Myllypuro. Valmistuu 10/2019

HASO Kuusikkotie, Maunula. Valmistuu 10/2019

HASO Tammenkallio, Kuninkaantammi/Kaarela. Valmistuu 3/2020

Asumisoikeusasumisen hinta tulevaisuudessa.

Asumisen hinnassa on nähtävillä korotuspaineita.

Hiilivoimaloiden lakkauttaminen nostanee kaukölämmön hintaa. Pitkien ARA-lainojen lyhennykset muuttuvat etupainoitteisiksi eli uusissa kohteissa lyhennysten määrän kasvaminen vaikuttaa rahoitusvastikkeeseen. Toisaalta samalla vastapainoksi on laitettu kielto tietyissä tapauksissa varauksien perimiseen vastikkeissa. Lainojen korkojen uskotaan nousevan viimeaikaisesta.

Miten kaikki edellämainittu vaikuttaa ASO-taloihin onkin sitten jo ihan toinen juttu sillä kohteita on paljon erilaisia. On eri ikäisiä taloja, on erilaisella lainakannalla olevia taloja ja sitten vielä se, että eri toimijat tasaavat kustannuksia kohteiden välillä alueellisesti.

HASO:n uudiskohteen haku Laajasalossa keskeytettiin vuokrien uudelleenlaskemisen takia. Silloin julkaistut vuokrat olivat totuttua korkeampia ja mielenkiinnolla odotamme uusien HASOn kohteiden vuokratasoja kunhan niitä tässä kevään 2019 aikana aletaan julkaista. (päivitys. kohteen uudelleen lasketut vuokrat ovat vanhaa edullista tasoa)

Helsinki on jo alkanut purkamaan vuokra-asuntopuolella aluekohtaisia tasauksia niin, että alueelliset vuokrat vastannevat paikallista vuokratasoa toisin sanoen Stadin vuokrakämppien vuokraerot kasvavat kantakapungin kohteiden ja ulkorajoilla sijaitsevien talojen välillä.

Asumisoikeuslain uudistus.

Uusi hallitus tiedottanee aikanaan sitten aikanaan vaalien jälkeen kuuluuko lakiuudistus sen ohjelmaan ja millä aikataululla.

Lakiuudistus piti antaa eduskunnalle syksyllä 2018, mutta näin ei tapahtunut ja ympäristöministeri ilmoitti ettei nykyhallitus anna esitystä. Keväällä 2019 vaalien jälkeen uuden hallituksen agendalla on varmaankin lain uudistus ja jos uudistus pistetään vireille pikavauhtia se olisi mahdollista saattaa voimaan jo vuodelle 2020, mutta tuskin näin tulee tapahtumaan.

Uuden lain tiellä on useita hidasteita. Alan toimijoiden eriävät näkemykset, uusitun ARArahoituslain vaikutukset ja muutokset koko sosiaalisen asuntotuotannon kentässä.

Ympäristöministeriö teetätti selvityksen asuntorakentamisen näkymisestä ja siinä esitettiin mm. osuuskunnallisesta asumismallista jossa rahoitus olisi hyvinkin asumisoikeusasumisen mallinen 15prosentin omarahoitusosuudesta ja omistuksen hallinnoimisesta lähtien. Päättäjillä on siis edessään aika sekainen kenttä ja päätöksen teko saattaa olla hivenen hankalaa.

Uuden lain sisällöstä ei voi oikein sanoa sitä eikä tätä. Asukkaan kannalta ne tärkeimmät lienevät jonotusnumeroiden poistuminen ja mahdolliset ohituskaistat jonon ohi.

Jonotusnumerot kaiketi muuttuvat määräaikaisiksi ja vanhat numerot poistuvat siirtymäajan jälkeen. Tästä oli lausuntokierroksen lausunnoista havaittavista konsensus ja kyse lieneekin vaan jonotusnumeroiden määräiakaisuuden pituus eli onko uudet numerot voimassa 6kk vai 12kk tai jotain muuta. Ja samoin on vanhojen numeroiden siirtymäajan pituus. Lausunnoissa taisi olla eri mielipiteitä noin 6:sta kuukaudesta kahteen vuoteen.

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Asumisoikeus vuonna 2019

Jätä kommentti