Asumisoikeusasuminen pian historiaa

Päivitys 2.11.2017- YM. julkistanut yhteenvedon lausuntokierroksen lausunnoista  YHTEENVETO LAUSUNNOISTA pdf.doc

*********************************************************************

No ei sentään, pahoittelut harhaanjohtavasta klikkiotsikosta, mutta uutta keinoa  edulliseen asumiseen ollaan hakemassa osuuskuntamallista.

ARAn Rossilahden selvitys ja ehdotus sosiaalisen asumisen osuuskuntamallista (ympäristöministerin pyynnöstä) lähti lausuntokierrokselle toukokuussa ja vastaukset pyydettiin syyskuun 15. mennessä eli lausuntojen tiivistelmän pitäisi julkaistua tässä näillä näppäimillä.

Rossilahden selvitysraportti 130 sivuinen pdf.doc

Kun uusi asumisoikeuslaki ei ole edennyt suunniteltuun tahtiin niin kumpuaa ajatus onko samaanaikaan uuden lakiselvityksen kanssa lausuntokierroksella ollut osuuskuntamalli osittain syynä tähän tilanteeseen.  Osuuskuntamalli kun nyt sattuu oleen hyvinkin asumisoikeusmallin kanssa yhteneväinen. Itseasiassa kun asumisoikeusmallia oltiin laittamassa alulle niin joillain toimijoilla oli varmaankin ajatuksissa juurikin tämänkaltaisen osuuskunta/asumisoikeuden luominen, mutta toisinhan siinä sitten kävi.

Osuuskuntamallilla on samoja piirteitä kuin asumisoikeusasumisessa eli osuuspääomamaksu olisi noin 10% asunnon hinnasta ja sen saisi takaisin poismuuttaessa maksimissa indeksillä korotettuna eli osuuden myyntihinta on rajattu, koska rakentaminen tapahtuu sosiaalisen rakentamisen ehdoilla eli tuettu yhteiskunnan varoilla. Sillä erolla asumisoikeusmaksun takaisinsaamiseen ettei osuuskunnalla olisi velvollisuutta ”ostaa” osuutta takaisin vaan osuuskunnan jäsen joutuisi itse myymään osuuden uudelle asukkaalle.

Rahoitusrakenne olisi kokonaisuudessaan seuraava:
-vähintään 10 % asukkaiden omaa pääomaa (osuuspääoma)
-vähintään 30 % lainaa ilman valtion takausta ensisijaisella kiinnitysvakuudella
-enintään 60 % valtion takaamaa lainaa toissijaisella vakuudella.

Osuuskuntamalli olisi osa sosiaalista rakennustuotantoa kuten ARA-vuokra-asunnot ja asumisoikeusasunnot eli osuuskunta-asukkaaksi ei pääsisi kuka tahansa vaan siinä olisi mukana ns. tarvehankinta ja tuloihin liittyviä rajoitteita, mutta ne olisivat väljempiä kuin esim. asumisoikeusasumisessa

Osuuskunta voisi rakennuttaa uuden rakennuksen tai ostaa vanhan. Ostaa voisi vaikkapa asumisoikeuskäytöstä poistuneen rakennuksen siis jos uusi laki tämän mahdollisuuden aikanaan suo.

Osuuskunnan voisi perustaa kunta tai yksityiset asukkaat.

ARAn sivuilla on artikkeli ja sivun lopussa yhteenveto osuuskuntamallista

ARA:n artikkeli aiheesta

YM. ei ole vielä julkaissut yhteenvetoa lausunnoista, joten tässä alla muutamia netistä löytyneitä lausuntoja:  Päivitys 2.11.2017- YM. julkistanut yhteenvedon  YHTEENVETO LAUSUNNOISTA pdf.doc

1.Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät – KOVA ry: LAUSUNTO
-ei pidä tarpeellisena, koska ei tuo mitään olennaisesti uutta. Parempi vaikka muuttaa asumisoikeusasumista osuuskuntamallin suuntaan.

2. Rakennusteollisuus RT ry: LAUSUNTO pdf.doc
-ihan hyvä, mutta……

3. Suomen Kiinteistöliittory: LAUSUNTO pdf.doc
-Asunto-osuuskuntamalli voisi jatkossa olla asumisoikeusasumisen kehitetty versio ja korvata nykyisen asumisoikeusjärjestelmän….

4. Suomen Vuokranantajat ry: LAUSUNTO pdf.doc
-Suomen Vuokranantajat suhtautuu lähtökohtaisen positiivisesti kaikkiin uusiin malleihin, tosin……

Jätä kommentti